Hvor rask internetthastighet trenger du?

Du er her:
Lesetid: 1 min

Den lille familien

Si at du bor alene, er et par eller maks tre personer i husstanden.

For å strømme film må du ha en hastighet på 10-16 Mbit/s (megabit per sekund) og om noen samtidig leser en nettavis, skyper eller strømmer musikk blir det ytterligere 1,5 Mbit/s.

Det betyr at man skal kunne klare seg med en hastighet på 20/30 Mbit/s, men så små abonnementer finnes knapt i dag. Vårt minste bredbåndsavtale ligger på 100 Mbit/s, og det er egentlig mer enn mange trenger. Vitnett gir deg nemlig makshastigheten for dataoverføring til boligen din. Men når data overføres i hjemmet, til for eksempel PC-en og mobilen minsker hastigheten. Derfor bør du legge til 20–35 Mbit/s når du beregner hvilken hastighet du trenger.

 

Normalfamilien

Er man tre eller flere personer i familien og har en mobil og kanskje en PC hver hører man hjemme i denne kategorien.

Mobilene er alle koblet til nettverket, en strømmer en film mens andre ser på en tv-serie på nett. Det totale behovet vil derfor øke fra 25 til 100–250 Mbit/s.

Dette gjelder også om du bor alene men bruker flere programmer på nett samtidig, som for eksempel om du strømmer en film samtidig som du laster opp en video du har redigert. Online-spill krever dessuten minst 50 Mbit/s, men dette kan også variere fra spill til spill.

 

Storforbrukeren

Til slutt så har vi superbrukerne, der hele familien bruker internett på en mengde ulike måter fra tidlig morgen til sent på kveld.

 

Her er det snakk om mye internett og familier som laster opp videoer på YouTube samtidig som de strømmer. Det spilles onlinespill på kvelden og strømmes både musikk og film. Kanskje er noen koblet opp på eksterne servere mens andre bruker både mobilen, spillkonsollen og smart-TV-en.

 

I dette tilfellet kan man raskt trenge så mye som 250–500 Mbit/s. Noe særlig mer enn dette er ikke nødvendig i et normalt hjem, men man kan bestille 500 Mbit/s om man ønsker det.

Var denne artikkelen til hjelp?
Nei 1 3 av 4 fant dette behjelpelig
Treff: 238