10 ting som forstyrrer wifi

Du er her:
Lesetid: 2 min

Alt fra byggematerialer som stål og betong til akvarier og elektronikk kan sperre og forstyrre wifi-signaler. Slik oppstår dekningsproblemer i en bolig.

 

Signalforstyrrelser og støy

En viktig grunn til å velge nyere utstyr som støtter 5 GHz-frekvensbåndet, er at signalene på dette båndet har kortere rekkevidde og er mindre utsatt for støy og forstyrrelser fra andre nettverk enn eldre utstyr som må bruke 2,4GHz.

1. Naboens nett

I tette nabolag blir det mange forstyrrelser fra andres trådløse nettverk.

Når mange nettverk ligger tett i tett, for eksempel i borettslag, vil dette påvirke trådløskapasiteten. For utstyr på 2,4 GHz-båndet er nabonettverk den største kilden til støy på trådløsnettet.

2. Separate trådløse nett hjemme hos deg selv

Har du flere trådløse nett hjemme som er satt opp på forskjellig utstyr – så kan dette være enda mer forstyrrende enn naboens nettverk. Trenger du pålogging til trådløsnettet med ulike tilgangsnivåer, anbefaler vi å sette opp gjestenett med eget nettverksnavn (SSID) på samme ruter eller tilgangspunkt som det primære nettverket.

3. Bluetooth

Trådløst utstyr som hodetelefoner, tastatur og mus kan forstyrre wifi-signalene. Bluetooth bruker en teknologi som heter frekvenshopping, som vil si at den hopper rundt i 2,4GHz-båndet, opptil 1600 ganger i sekundet(!)

Når utstyr som bruker Bluetooth, hopper inn i frekvensområdet til utstyr som bruker wifi, kan det derfor ødelegge noe av wifi-trafikken og skape forsinkelser. Siden det hopper så ofte, vil det være ganske varierende når dette rent faktisk påvirker wifi, noe som igjen gjør det vanskelig å feilsøke slike scenarier.

I verste tilfelle vil wifi-tilgangspunktet ditt automatisk skifte kanal for å unngå støyen – en feilslått strategi, siden Bluetooth hopper innom alle kanalene som brukes til wifi uansett, og som kan gjøre at du mister mer wifi-trafikk. Spesielt gamle dingser og pcer vil bruke mange sekunder på å koble seg til igjen hvis tilgangspunktet skifter til en annen kanal.

4. Babycall, walkie-talkies og radiopeilere

Har du babycall, walkie-talkie eller radiopeilere for å finne bortkomne nøkler og husdyr? Slikt utstyr kjører oftest på samme frekvens som de eldre wifi-standardene 802.11b/g/n og vil dermed forstyrre 2.4GHz-båndet.

Tradisjonelt bruker denne typen utstyr ikke wifi og bruker hele frekvensbåndet uten hensyn til annen kommunikasjon på samme frekvens.

5. Mikrobølgeovn

Mikrobølgeovner bruker elektromagnetiske bølger på 2,4GHz for å varme opp maten. Dessverre bruker de eldre wifi-standardene, 802.11 b, g og n også elektromagnetiske bølger på 2.4GHz, men med langt svakere sendeeffekt.

Selv om alle mikrobølgeovner er skjermet, vil det alltid være større eller mindre grad av “lekkasje” av bølger – en svak lekkasje er ikke farlig for mennesker, men:

  • De fleste mikrobølgeovner ligger på 1000W.
  • De fleste wifi-tilgangspunkter kan maksimalt sende på 0,1W.

Det skal derfor ikke mye lekkasje til før 2,4GHz-båndet i området er ubrukelig.

Fysiske sperrer for wifi-signalene

Med kortere rekkevidde er utstyr på 5GHz-båndet mer avhengig av fri sikt mellom trådløst tilgangspunkt/ruter og dingser og maskiner som skal koble seg på nettet.

Noen hindringer kan man fjerne eller flytte tilgangspunktet bort fra, byggematerialer i boligen er det vanskeligere å gjøre noe med. Løsningen vi anbefaler for å sikre dekningen i slike tilfeller, er et nett av flere trådløse tilgangspunkter.

6. Betong- og murvegger

Ulike byggematerialer sperrer for trådløssignaler i svært forskjellig grad. Wifi-signaler taper seg aller mest når de skal gå gjennom tjukk mur, tjukk betong eller armert betong.

7. Tjukke tømmervegger

Normale trevegger gir et visst signaltap, men ikke veldig høyt. Laftede tømmervegger har derimot vist seg å være en betydelig hindring for trådløssignaler.

8. Metallflater og varmekabler

Når signaler skal gå over flere etasjer, kan varmekabler i gulv skape problemer for trådløssignalene.

Og har du satt ruter eller annet trådløst tilgangspunkt inne i et metallskap? Få det ut og fram!

9. Vann

Har du vannbåren varme

Eller et skikkelig stort akvarium? Her sliter trådløssignalene også med å trenge gjennom.

10. TV

Kanskje den aller vanligste årsaken til svekkede wifi-signaler – ikke sett ruter eller andre trådløse tilgangspunkter bak TVen!

Var denne artikkelen til hjelp?
Nei 6 3 av 9 fant dette behjelpelig
Treff: 246